Retkikeittimien polttoaineista

Sisällys:

1. Normaalipainessa nestemäiset polttoaineet
2. Eläköön kaasu!
3. Polttoaineen kulutus
4. Keittimien ongelmia
5. Polttoaineiden saatavuudesta

1. Normaalipainessa nestemäiset polttoaineet

A. Bensiini

Autobensaan verrattuna puhdistettu bensiini (white gas) nokeaa keitintä vähemmän eikä se sisällä auton moottoria suojaavia myrkyllisiä lisäaineita. Lisäksi puhdistetun bensiinin syttymislämpötila on korkeampi, joten siltäkin osin se on turvallisempaa. Puhdistettu bensiini syttyy hyvin, mutta ei räjähdysmäisesti kuten autobensa.

Puhdistettuja bensiinejä on Suomessa huonosti saatavilla. Ei tarvitse mennä kuin Ruotsiin, niin litran pulloissa löytyy puhdistettua bensiiniä jokaisesta retkeilytarvikepuodista.

Autobensiiniä parempia keitinbensiinejä ovat:

1. Coleman Fuel

Coleman Fuel -nimistä puhdistettua bensiiniä myy Suomessa Seikkailuretki-niminen liike. Myymälä on ainakin Jyväskylässä, Gummeruksenkadun ja Voionmaankadun risteyksessä sekä Mäntsälässä. Litran pullo maksaa 33 mk.

Päivitys edelliseen: Seikkailuretkestä ei enää saa Coleman Fuelia, suosittelevat Nesteen Viherbensiiniä Colemanin sijalle.

2. Neste Futura Green

Nesteen viherbensiini eli pienkonebensiini (Futura Green). Sitä on saatavilla monilta Neste-asemilta ainakin 5 ja 20 litran astioissa. Tämä taitaa olla Suomessa paras vaihtoehto bensiiniä retkikeittimissään käyttäville.

Lisätietoja viherbensiinistä löytyy täältä.

3. Shell Erikoisbensiini

Puhdistettua bensiiniä myydään Suomessa joillakin Shell-huoltoasemilla, mm. Tullinpuomin Shellillä Helsingissä. Hinta on noin 30 mk/litra.

Tuote on nimeltään Erikoisbensiini 80/110 tai Erikoisbensiini 60/95. Luvut kertovat tislauslämpötilan. Mitä korkeammassa lämpötilassa tuote on tislattu, sitä puhtaampaa (homogeenisempaa) se on - jo alemmassa lämpötilassa leimahtavat komponentit on tislattu pois.

Erikoisbensiinin 80/110 leimahduspiste on 120 asteen tienoilla. Erikoisbensiini 60/95 sisältää myös alempana syttyviä komponentteja, joten se on helpompi sytyttää hyvin kylmissä oloissa.

Erikoisbensiinin valmistaja on:
ABSOR Oy
Periäistentie 75, 05200 Rajamäki
Puh: (09) 878 9880 Fax: (09) 878 98888

He myyvät tuotetta 5, 10 ja 200 litran astioissa. Tuotetta voi tilata Kaukokiito (tms.) -kuljetuksena, mutta kuljetusmaksu lienee tyyris. Lisäksi sitä myydään em. osoitteessa yksityisille käteiskauppana.

4. Kevytbensiini

Kevytbensiini, joka on tarkoitettu mm. katalyyttilämmittimissä käytettäväksi. Itse olen ostanut kevytbensiiniä Jämsästä, SEO Huoltamo Sievänen S, Kauhkialantie 1. Tynnyristä lorotetaan astiaan, hinta on 20 mk/litra.

5. Apteekkibensiini

Puhdistettua bensiiniä saa pikkupulloissa apteekeista - ja hintakin on apteekkityylinen, noin 200 mk/litra :-)

B. Petrooli

Petrooleista eli paloöljyistä parhain vaihtoehto kotimaassa lienee Esso Blue.

C. Kerosiini

Kerosiinia saa kotimaassa huoltoasemilta yleisesti. Tuotenimenä on esim. grillin sytytysneste. Hinta on 15-20 mk/litra.

Kerosiini on vähäisemmän myrkyllisyytensä ja heikomman syttyvyytensä vuoksi bensiiniä turvallisempi vaihtoehto. Toisaalta kerosiinin lämpöarvo on jonkin verran bensiiniä heikompi ja se nokeaa selvästi enemmän.


2. Eläköön kaasu!

Käyttömukavuudeltaan kaasu on ylivoimainen retkikeittimen polttoaine. Sen lämpöarvo on paras kaikista keitinpolttoaineista, joten se toimii nopeasti (esim. lumensulattaminen) ja polttoainetta tarvitaan vähän. Lisäksi liekin suuruus on tarkasti säädettävissä. Kaasu palaa puhtaasti vedeksi ja hiilidioksidiksi. Se ei nokea keitintä eikä aiheuta päänsärkyä teltassa keitettäessä niinkuin bensiini helposti tekee (tunneliteltan jalkopää tuulen puolelle, jotta palamiskaasut - ja vesihöyry - kulkeutuvat heti ulos eivätkä tule keittäjien hengitettäviksi). Kaasu ei myöskään leimahtele korkealla liekillä niinkuin bensiini keittimen esilämmitysvaiheessa tuppaa tekemään.

Miinuspuoli on kaasujen korkea höyrystymislämpötila (kiehumispiste). Butaanin höyrystymislämpötila normaalissa ilmanpaineessa on 0, isobutaanin -10 ja propaanin -43 Celsiusta.

Retkikaasu on pääasiassa butaania, joten säiliön lämpötilan tulisi siis olla yli nollan, jotta kaasu höyrystyy, tulee ulos säiliöstä. Lisäksi kaasusäiliö kylmenee huomattavasti kaasun höyrystyessä (höyrystyminen on lämpöä sitova reaktio), joten keittely voi tyssätä hyvän alun jälkeen kokonaan. Onneksi käytännössä tilanne ei ole aivan näin toivoton:

 • Monissa keittimissä (esim. Primus Himalayan MultiFuel ja OmniFuel sekä Trangian kaasukeitin) on esilämmitysputki (ns. kaasugeneraattori), jossa neste höyrystyy kaasuksi. Tällöin riittää, että kaasu nestemäisenä valuu ulos säiliöstä (kaasusäiliö kyljelleen tai alassuin) ja että keitin saadaan syttymään sen verran, että esilämmitysputki kuumenee.

 • Makuupussissa säilytetty kaasusäiliö on riittävän lämmin, joten aamuisin ei ole ongelmia kylmemmilläkään säillä.

 • Aamulla termospulloon säilöttyä lämmintä vettä voi käyttää illalla kaasusäiliön lämmitykseen. Kätevää on, jos mukana on erillinen muoviastia, johon mahtuu sekä säiliö että muutama desi lämmitettyä vettä.

 • Kun keitin on saatu syttymään, sulatetaan lunta vedeksi ja käytetään ko. vesi kaasusäiliön lämmittimeksi. Lämpimällä kaasusäiliöllä keittely on oleellisesti mukavampaa kuin juuri ja juuri palavalla kylmällä kaasulla.

 • Virtsan lämpötila on lähes 37 astetta, joten astiaan lorotettuna se sopii hyvin kaasusäiliön lämmittämiseen.

 • Ns. talvikaasuissa (esim. Primus Power Gas, MSR IsoPro) propaanin ja isobutaanin osuus on suurempi, joten ne syttyvät kylmemmissäkin oloissa. Höyrystymättömät komponentit kaasuseoksesta jäävät kuitenkin säiliöön odottamaan lämpimämpiä kelejä ellei keitin pysty esilämmitysputken avulla hyödyntämään kaasua nestemäisenä.

 • Vuoristossa höyrystymislämpötilat ovat pienemmästä ilmanpaineesta johtuen oleellisesti matalampia. Esimerkiksi 5000 metrissä butaanin höyrystymislämpötila on noin -20 astetta.


  3. Polttoaineen kulutus

  450 gramman kaasuputeli riittää (sulan maan aikaan) yhdelle 5-7 päiväksi. Lämpöarvoltaan se vastaa noin 1 litraa tenua. Bensiiniä kuluu noin 1.5 kertaa kaasun määrä johtuen sytytyksen kulutuksesta ja siitä, ettei keittoteho ole kaasun veroisesti säädettävissä. Lisäksi bensiinin lämpöarvo on noin 15% kaasuseosta heikompi.

  Jos vettä ei tarvitse sulattaa lumesta, bensiiniä kuluu vaelluksella vähintään 1 dl/pv/hlö eli vähintään siis 0.7 litraa/viikko/hlö.

  Jos vesi sulatetaan lumesta, bensiiniä kuluu kaksinkertainen määrä eli 2 dl/pv/hlö. Litra riittää siis talvella viideksi päiväksi yhdelle hengelle.

  Yllä oletetaan, että valmistetaan päivässä kolme ateriaa ja keitellään kuumia juomia. Tarkkaa kulutusta on toki vaikea arvioida, siihen vaikuttaa niin moni seikka.

  Primus LP gas sisältää 70% butaania, 20% propaania ja 10% isobutaania. 450 grammaa kaasua, putelin paino on 600 grammaa. 225 grammaa kaasua, putelin paino on 355 grammaa.

  Lämpöarvoja (kcal/kg): Primus LP kaasu 11 900, white gas 10 200, Sinol 6 300.


  4. Keittimien ongelmia

  Keltainen liekki = neste palaa.

  Keitin kylmä, jolloin neste ei höyrysty esilämmitysputkessa riittävän hyvin. Odota tai palaa esilämmitysvaiheeseen.

  Polttoainepullossa liikaa painetta, jolloin sieltä tulee liikaa polttoainetta ulos eikä kaikki ehdi höyrystyä.

  Keitin räkii.

  Liikaa painetta pullossa tai suutin tukossa.

  Kaasua ei tule lainkaan, vaikka lämpötila on OK.

  Kaasupullo ei ole kierretty riittävästi kierteilleen, jolloin letkun liittimessä oleva neula ei avaa pullon venttiiliä.  5. Polttoaineiden saatavuudesta

  Dieseliä, petroolia, kerosiinia ja bensiineistä ainakin autobensiiniä on saatavissa lähes kaikkialla maailmassa, myös kehitysmaissa. Tenua perus-Trangiaan on saatavissa lähinnä vain Pohjoismaissa.

  Kaasuja on myös yleisesti saatavilla, kehitysmaissa heikommin. Yleisimmät kaasupatruunatyypit ovat Primus-kierteellä varustetut pullot ja läpipuhkaistavat pullot. Varsinkin läpipuhkaistavia löytyy lähes kaikkialta ja hinta on edullinen jopa Suomessa.

  Läpipuhkaistaviin säiliöihin kiinnitetään Camping Gaz -tyyppinen keitin, joka puhkaisee reiän pulloon. Keitin pidetään paikoillaan kunnes kaasu loppuu. Ainakin Markill valmistaa adapteria, jolla kierrekiinnitystä käyttävän keittimen saa kiinni puhkaistavaan säiliöön. Adapteri maksaa parikymmentä euroa.

  Polttoaineiden nimet eri kielissä löytyvät täältä.

  Written by Jukka Järvinen, jej@iki.fi
  Last update 1.6.2004